Wat is domeinauthenticatie en waarom is dit belangrijk?

In dit artikel leggen we uit wat het belang van authenticatie is en hoe je dit kunt instellen voor jouw verzenddomeinen.

Rutger avatar
Geschreven door Rutger
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat is een verzenddomein?

Een verzenddomein is het gemeenschappelijke deel van de e-mailadressen dat wordt gebruikt binnen een organisatie. Het verzenddomein kan gezien worden als de gezamenlijke identiteit van waaruit alle e-mail wordt gestuurd.

Voor alle e-mailadressen geldt dat je het domein kunt vinden door te kijken wat er achter de “@” in het e-mailadres staat.

Voorbeeld: voor het e-mailadres info@smart.pr is het verzenddomein dus “smart.pr”.

Wat is verzenddomein authenticatie?

Het authenticeren van een verzenddomein kan worden gezien als toestemming geven aan een derde partij (Smart.pr) om e-mail onder je eigen verzenddomein te mogen verzenden. Hierdoor zijn ontvangende mailservers in staat om legitieme e-mail van gespoofde e-mail te onderscheiden.

Het wordt in Smart.pr verplicht om je verzenddomein te authenticeren alvorens je ermee verzendt. Hiermee wordt een signaal afgegeven aan de ontvangers dat het legitieme persberichten betreft. De methode om een verzenddomein te authenticeren, wordt "whitelabeling" genoemd.

Waarom wordt het verplicht een verzenddomein te authenticeren?

Door een verzenddomein te authenticeren, ontstaat er extra zekerheid bij de (mailserver van de) ontvanger over de afzender van verstuurde e-mail via Smart.pr. Het authenticeren van een verzenddomein zorgt voor een betere aflevering van e-mail, ofwel een verhoogde “deliverability”. Bovendien wordt authenticeren een noodzakelijk proces voor verzenders wegens de de vernieuwde anti-spam regels die Google en Yahoo per 1 februari 2024 introduceren. Middels authenticatie voorkom je dat mails als gevolg van deze nieuwe regels in spamboxen belanden of worden geweigerd door de ontvangende server.

Hoe authenticeer ik mijn verzenddomein?

Om een verzenddomein te kunnen authenticeren, moet het domein eerst worden geverifieerd. Het verifiëren van een verzenddomein is gemakkelijk via de Smart.pr applicatie te bewerkstelligen. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.

Als het domein is geverifieerd, kun je het verzenddomein authenticeren. Het authenticeren van het verzenddomein gebeurt deels via een wizard in Smart.pr en deels door het aanpassen van domeininstellingen buiten de Smart.pr applicatie om. Hiervoor is enige technische kennis vereist. Het kan daarom raadzaam zijn hiervoor een IT administrator in te schakelen. De technische documentatie voor het authenticeren van een verzenddomein is hier te vinden

De SPF en DKIM records worden door ons zelf beheerd. Het is dus niet nodig om hier zelf wijzigingen in aan te brengen.

Doorloop de volgende stappen om een verzenddomein te authenticeren

1. Klik rechtsboven in de app op je naam en kies voor "Manage sending domains".

2. Klik voor het domein dat je wilt authentiseren op de blauwe link: “Authenticate my domain”.

3. Lees de toelichting op het authenticatieproces aandachtig door en klik op "I understand, continue" om door te gaan.

4. De configuratie wordt nu opgezet, je krijgt een melding wanneer dit is afgerond. Klik op "Next" om door te gaan.

5. Er wordt een overzicht getoond van DNS records die moeten worden ingesteld. Geef dit overzicht door aan jouw IT administrator of voeg zelf de records toe aan jullie domeininstellingen.

6. Wanneer de records succesvol zijn toegevoegd, klik je op "Validate" om te controleren of alles correct is ingesteld.

7. Als alles goed is ingesteld, zullen er groene vinkjes voor de DNS records worden weergegeven. Wanneer de validatie faalt, zal de bijbehorende foutmelding worden weergegeven.

8. Wanneer alles op groen staat, klik op je "Next" om de authenticatie wizard af te sluiten. Het verzenddomein is nu succesvol gevalideerd.

Let wel: de bovenste records zijn voorbeelden, en dus niet de records die daadwerkelijk toegevoegd moeten worden. Om de benodigde records te verkrijgen dien je de wizard op te starten zoals beschreven in bovenstaand stappenplan.

Wanneer de juiste records zijn toegevoegd en het validatieproces voltooid is via de wizard zul je twee groene vinkjes zien in het Manage sending domains menu.

Domeinauthenticatie en failed mailings

Wanneer er een verzenddomein wordt gebruikt dat niet is geauthenticeerd, kan het voorkomen dat e-mail vanuit Smart.pr in de spam belandt of zelfs wordt geblokkeerd door ontvangers. Dit probleem wordt veroorzaakt door het zogeheten DMARC-beleid van het gebruikte verzenddomein, of doordat ontvangers het domein als spam hebben gemarkeerd. Het doorlopen van de authenticatiestappen in Smart.pr kan helpen dit probleem op te lossen. Wanneer alles correct is geconfigureerd, zal de e-mail weer op de juiste manier worden afgeleverd. In dit geval zal er een groen vinkje verschijnen voor elk DNS record van het verzenddomein.

Op termijn wordt het niet meer mogelijk om met niet geauthenticeerde domeinen te verzenden via Smart.pr.

Vragen?

Is er iets onduidelijk of heb je vragen over het onderwerp of de inhoud van dit artikel? Neem gerust contact op met onze support afdeling via de chat in Smart.pr, via mail naar support@smart.pr of bel ons op telefoonnummer 020 751 66 29. We helpen je graag verder!