Address book
Hoe importeer je contacten in het Smart.pr adresboek?
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Om te zorgen dat je zonder problemen kunt importeren, is het belangrijk om te controleren of je bestand voldoet aan de richtlijnen. Zie hiervoor het artikel 'Wat zijn de richtlijnen van het importbestand?' Is het bestand ingedeeld volgens de richtlijnen? Dan kun je beginnen aan de import door naar het tabblad Address Book te gaan en in de middelste kolom op het plusje te klikken, waarna je de optie Import contacts kiest.

Stap 1. Bestand uploaden

Dit doe je door op Select a file from your computer te klikken of het bestand tussen de stippellijnen te slepen (Drag & Drop-functie). Onderaan kun je aangeven of je Excel sheet een titelrij heeft of niet. Er is sprake van een titelrij, wanneer de eerste rij in het bestand de inhoud van de kolom beschrijft (en er 'Voornaam' staat bijv.). Wanneer de eerste rij direct begint met namen of adressen, vink je use first row as a title uit (rechtsonder in het venster). Bestaat de eerste rij wél uit een beschrijving van de inhoud, vink dan use first row as a title aan. Je kunt het effect van deze optie gemakkelijk testen door het vakje aan of uit te klikken. Je ziet dan vanzelf wat de juiste keuze is.

Stap 2. Kolommen indelen

Het is belangrijk om aan te geven hoe het geüploade bestand door het systeem gelezen moet worden. Dit kan door de dropdownmenu’s te gebruiken in de app. Per kolom kun je hier aangeven welke informatie deze kolom bevat. Dit doe je voor alle kolommen. Wil je een bepaalde kolom niet importeren? Kies dan voor 'unselected'. De info in deze kolom zal dan niet in het adresboek worden opgenomen.
Stap 3. Controleren/corrigeren contactgegevens

Wanneer je alle kolommen hebt gedefinieerd, klik dan op Next Step: Preview. Je hebt nu de mogelijkheid om fouten te corrigeren en om vervolgens de geïmporteerde contacten per stuk te controleren. Wij adviseren om de velden van de eerste paar contacten goed te controleren, de daaropvolgende contacten zullen namelijk op dezelfde manier worden geïmporteerd. Wanneer het systeem aangeeft dat enkele gegevens gecorrigeerd dienen te worden,  vul dan de gegevens aan waar nodig of corrigeer deze.

Stap 4. Dubbele e-mailadressen

Wanneer je hiermee klaar bent, klik dan op Next Step: Settings. De app vraagt nu of dubbele contacten moeten worden vermeden in je adresboek. Een te importeren contact zou namelijk al voor kunnen komen. Wij raden aan om deze functie altijd aan te laten staan. Zo vermijd je te allen tijde dat er dubbele contacten in je adresboek komen te staan.

Stap 5. Bevestiging import

Wanneer je tenslotte je e-mailadres invult, krijg je een e-mail zodra het importeren van contacten is afgerond. Dit kan enkele minuten duren. Als je vervolgens je browser ververst en onder Contacts in de linkerkolom op 'Import' zoekt, zul je een lijst vinden met de precieze datum en tijd van je import. Deze kan je hernoemen of simpelweg hier laten staan (als je de contacten in het Excelbestand al met de kolom List aan lijsten hebt toegevoegd bijvoorbeeld).